De Zeeuwse Concertzaal in Middelburg vormt al meer dan een eeuw een zeer belangrijke schakel in het Zeeuwse muziekleven, niet in de laatste plaats vanwege haar bijzondere akoestische kwaliteiten.
Rijke geschiedenis
Middelburg kent al sinds eeuwen een rijk cultureel leven. Met name de welvaart in de Gouden Eeuw bood een stevig fundament voor de verdere ontwikkeling van de stad.
In 1739 wordt Het Stads Ykhuis, naar een ontwerp van stadsarchitect Jan de Munck, aan het Molenwater voltooid (later wordt dit deel van het Molenwater hernoemd tot Zuidsingel). In 1754 wordt - op initiatief van steenrijke regent Daniel Radermacher - de bovenverdieping van het pand ingericht als concertzaal met een 'orchest, en zindelijk bekleedde zitplaatsen'; natuurlijk kan men er tevens een glas wijn of bier drinken.
In 2003 was er weer zo’n moment van groot onderhoud aangebroken. Zo was onder meer komen vast te staan dat de installaties volstrekt verouderd waren. Bovendien moest worden voldaan aan nieuwe wettelijke bepalingen met betrekking tot arbeidsomstandigheden, brandveiligheid en milieu (geluidhinder). De Gemeente Middelburg, die in 1945 eigenaar was geworden, koos ervoor om een extern bureau opdracht te geven alle problemen in kaart te brengen en mogelijke oplossingen met bijbehorende kostenramingen aan te dragen.
Opening Op 21 november 2007, de dag van Sinte Cecilia, de beschermheilige van de muziek, heropende de Zeeuwse Concertzaal officieel haar deuren. Het startschot werd gegeven door toenmalige, Middelburgse wethouder van cultuur, Frank Streng. Op een heel klein muziekdraaidoosje speelde hij een korte versie van het stuk Opening van Philip Glass.
Van 2 december 1983 tot en met 3 december 2003 speelde het Compton Theaterorgel in de Concert- en Gehoorzaal te Middelburg. Lees verder over de geschiedenis van dit orgel met uniek fotomateriaal van onze zaal.