Jan Brokken met Cappella Amsterdam & Berlage Saxophone Quartet | De Rechtvaardigen
vrijdag 09 Mei
entree € 30,00 aanvang 20:00
vrienden 27,50
studenten en jongeren t/m 27 jaar 50% korting
Met De Rechtvaardigen brengen Cappella Amsterdam, het Berlage Saxophone Quartet en schrijver Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die zijn leven op het spel zette voor de vrijheid van anderen. Zwartendijk is redder van duizenden levens, van Pools Joodse mannen, vrouwen en kinderen die naar Litouwen vluchtten en wanhopig een manier zochten om Europa te verlaten. Hij verstrekte visa waarmee Joden, met de Trans-Siberië Express, van Litouwen door de Sovjet-Unie naar Vladivostok, verder naar Japan en door naar Amerika, Shanghai en andere landen reisden en zo werden gered van de Holocaust.
Een indrukwekkend verhaal dat ook zal ingaan op de geredde Leo Adler en zijn Bella Hamburg, die na een zesjarige vlucht New York bereikten maar heimwee hielden naar hun oorspronkelijke continent en taal. Middels voordracht van Jan Brokken, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet, maken we in dit doorgecomponeerde concert mee hoe goede daden van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden.
Programma
Pēteris Vasks (1946) The Fruit of Silence (arr. Peter Vigh voor saxofoonkwartet en koor)
Lera Auerbach (1973) 72 Angels (selectie)
24 Ha’evayah, 16 Hakamiyah & 17 Leviyah, 50 Daniël & 52 Imamiyah, 36 Manadel, 20 Pahaliyah & 21 Nel’kaël, 22 Yeyaël
Pēteris Vasks (1946) Actus Caritatis (koor a capella)
Dmitri Shostakovich (1906-1975) From Jewish Folk Poetry, Op. 79: No. 3, Lullaby (arr. Max Knigge)
Peter Vigh (1987) Zeven jaar en drie weken – de vlucht van Leo en Bella Adler
Uitvoerenden
Cappella Amsterdam
Berlage Saxophone Quartet
Jan Brokken
Daniel Reuss dirigent
Biografie
Cappella Amsterdam
In de afgelopen vijftig jaar heeft Cappella Amsterdam zich ontwikkeld tot een vooraanstaand kamerkoor. De klank van Cappella Amsterdam wordt vaak omschreven als één geheel, als één instrument, en heeft volgens luisteraars een betoverend en verwonderend effect. Deze klank heeft Cappella Amsterdam talloze prijzen en lovende recensies opgeleverd voor haar uitvoeringen.
Cappella Amsterdam streeft ernaar om het volledige scala van het koorrepertoire te laten horen, van vroeg-middeleeuwse stukken tot hedendaagse composities, altijd met de kenmerkende klank die het koor eigen is en met onverdeelde toewijding. Op deze manier draagt Cappella Amsterdam actief bij aan het levend houden van de rijke koorcanon, met een oprechte benadering.
Door voortdurende inspanningen op het gebied van talentontwikkeling, het verstrekken van compositieopdrachten en het samenstellen van grensverleggende projecten en programma's, is Cappella Amsterdam een drijvende kracht in de wereld van de koormuziek, zowel in Nederland als internationaal. Het koor daagt regelmatig de grenzen van de koormuziek uit door unieke verbindingen aan te gaan waarin de essentie van het koor wordt onderzocht en de mogelijkheden tot het uiterste worden verkend. De avontuurlijke, multidisciplinaire voorstellingen die hieruit voortkomen krijgen regelmatig ruimte naast de geijkte concertprogramma's.
Berlage Saxophone Quartet
Het Berlage Saxophone Quartet (BSQ) wordt gezien als voorvechter van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline binnen de klassieke muziekwereld stevig op de kaart zet. Opvallend is daarbij de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, aangevuld met een aansprekende presentatie waarin andere disciplines de muzikale lading versterken.
Het kwartet bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraansaxofoon), Peter Vigh (altsaxofoon), Juani Palop (tenorsaxofoon) en Eva van Grinsven (baritonsaxofoon). Peter Vigh is tevens huisarrangeur en componist, van wiens kwaliteiten het kwartet vaak en gretig gebruikmaakt.
Opgericht in 2008 in de klas van Arno Bornkamp op het Conservatorium van Amsterdam, wonnen ze een Stipendium op de Deutscher Musikwettbewerb (2011), de Dutch Classical Talent Award (2013) en de Kersjes Prijs (2015).
Het hoogst haalbare niveau in kamermuziek nastrevend, gingen ze in de leer bij één van de beste strijkkwartetten ter wereld: het Artemis Quartett in Berlijn.
Hun drie CD's SaxoFOLK, In search of freedom en Goldberg Variations uitgebracht bij het Duitse label MDG ontvingen veel lof van de binnen- en buitenlandse pers.
Daniel Reuss
Daniel Reuss (1961) studeerde koordirectie aan het conservatorium van Rotterdam bij Barend Schuurman. Sindsdien dirigeert hij een muziekrepertoire dat vele eeuwen bestrijkt. Op zijn 21ste richtte hij het Oude Muziek Koor Arnhem op en in 1990 werd hij artistiek leider van Cappella Amsterdam. In februari 2007 maakte hij zijn debuut bij de English National Opera met Händels Agrippina. Van 2008 tot 2013 combineerde Daniel Reuss zijn werkzaamheden als artistiek leider van Cappella Amsterdam met het chef-dirigentschap van het Ests Philharmonisch Kamerkoor. Sinds 2015 is Daniel Reuss tevens chef-dirigent van het Ensemble Vocal Lausanne. In 2016 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In mei 2021 bracht Cappella Amsterdam onder leiding van chef-dirigent Daniel Reuss het album In Umbra Mortis uit bij platenmaatschappij PENTATONE. Dit album bevatte werken van Giaches de Wert (1535-1596) en Wolfgang Rihm (1952) en werd bekroond met een Edison Klassiek in de categorie 'Koor'. Het jaar daarop, in 2022, werd het album the writings genomineerd voor een Edison Klassiek in dezelfde categorie. Dit album bevat werken van David Lang (1957).
In april 2023 brachten Cappella Amsterdam en Daniel Reuss het album Psalms of Repentance uit, met composities van Alfred Schnittke (1934-1998).
Jan Brokken
Jan Brokken (1949) groeide op in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en politicologie in Bordeaux (FR). Hij schreef 33 romans, verhalenbundels, reisverhalen en non-fictie boeken. Werk van hem werd in twintig talen vertaald, van Engels en Italiaans tot Chinees en Russisch. Drie van zijn boeken zijn verfilmd, twee worden dat. De Italiaanse boekverkopers riepen I giusti (De rechtvaardigen) tot beste non-fictieboek van 2021 uit. 'Ongemeen aangrijpend en consciëntieus gedocumenteerd,' oordeelde Joseph Pearce in De Morgen. 'Een fascinerend boek dat bol staat van nu eens ontroerende en dan weer schokkende taferelen.' The Guardian roemde The Just als 'een monumentaal werk'. Ook Baltische zielen, De vergelding, In het huis van de dichter en De Kozakkentuin oogstten internationaal de hoogste lof. Voor La Repubblica is Jan Brokken 'een van de origineelste schrijvers van dit moment, veelzijdig, diepgravend, virtuoos en muzikaal – in alle opzichten van het woord.'
Terug naar overzicht