Winterreise | RUTGER DE RONDE & ROB VAN DER MEULE

zondag 02 Februari

entree € 20,00 aanvang 15:30

Vrienden 17,50

Jongeren en studenten t/m 27 jaar 50% korting

Het moment dat Rob & Rutger elkaar ontmoetten sprong er een muzikale vonk over die leidde tot hun eerste project samen: Schubert’s ‘Winterreise’. Een samenwerking met een heel natuurlijke flow die ontaardt in een doorleefde vertolking van Schubert’s meesterwerk. Ze nemen de luisteraars mee op Schubert’s epische reis door het leven!

WINTERREISE
Als Franz Schubert één ding meester was, dan was het wel het componeren van liederen. De beroemdste liederencyclus die hij ooit schreef is Winterreise. De vertellende figuur in Winterreise is een jongeman. Nadat hij een geliefde heeft verloren, reist hij door een winters landschap, op zoek naar vrede maar gekweld en achtervolgd door herinneringen.

In elk van de 24 liederen is een winters tafereel verweven met de gemoedstoestand van de dolende man. Een bevroren beek, de afwezigheid van bloemen, de kou - alles doet hem denken aan zijn gebroken hart. Door de ijzige wind, een wegwijzer en een kerkhof vraagt hij zich af of hij wellicht in de dood zijn rust zal vinden. Af en toe heeft de man een sprankje hoop, maar die vervliegt met het laatste blaadje dat van de boom valt.

Schubert verklankt de tekst voortdurend en haast letterlijk in zijn muziek: luister maar hoe hij het tempo verhoogt als de jongeman zijn innerlijke onrust uitdrukt, of hoe de piano met snelle, opeenvolgende noten een snijdende windvlaag imiteert.

ROB VAN DER MEULE
Bariton Rob van der Meule studeerde af aan het Brabants Conservatorium (Fontys Conservatorium) in Tilburg. Hij speelde verschillende (hoofd)rollen in diverse musicals in zowel Nederlandse als buitenlandse theaters. Zo was o.a. te zien als ‘Max von Mayerling’ in ‘Sunset Boulevard’, ‘Javert’ in ‘Les Misérables’, ‘Gus the Theatre Cat’ en ‘Old Deuteronomy’ in ‘Cats’ en ‘Captain Haddock’ in ‘Tintin’. In Duitsland was Rob vocal coach van de cast of ‘Sunset Boulevard’ en werkte in opdracht van Andrew Lloyd Webber en David White.

Liedrecitals hebben tegenwoordig zijn warme aandacht. Hij heeft veel kennis van het liedrepertoire en interpretatie, mede dankzij zijn concertervaring van de laatste twee decennia. Zijn hart ligt bij het Duitse repertoire uit de Romantiek van componisten als Schubert en Schumann, maar ook bij Engelse componisten als Vaughan Williams en Butterworth.

RUTGER DE RONDE
Rutger de Ronde begon op vierjarige leeftijd als koorlid van de Zeeuwse Koorschool te zingen en op achtjarige leeftijd met pianospelen. Hij behaalde zijn Bachelordiploma aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) onder Bart van de Roer. Ter voorbereiding op die studie volgde hij piano- en Solfègelessen bij Henny van Eersel aan de Zeeuwse Muziekschool. Tijdens zijn studie kwam de liefde voor kamermuziek naar voren; als pianist van Ensemble Mir speelt hij in verschillende bezettingen. Naast optredens in verschillende Europese landen zijn de concertreizen naar Japan en de samenwerking met Reinbert de Leeuw dankzij de Rotterdam Chamber Music Society recent uitgelichte hoogtepunten uit een veelzijdig muzikaal bestaan.

Naast optredens als solist werkt Rutger met verschillende zangers en voert cycli als ‘An die ferne Geliebte’ van Beethoven, ’Winterreise’ van Schubert, ‘Songs of Travel’ van Ralph Vaughan Williams en ‘L’horizon chimérique’ van Fauré graag uit. 

Online reserveren
Terug naar overzicht

nieuwsbrief - Aanmelden

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan nu aan!